فروشگاه برنج گیلدا در تلاش است با ارئه لیستی دقیق از قیمت برنج های شمال گام کوچکی در راستای اخذ تصمیم مناسب جهت خرید برداشته باشد .
قابل ذکر است:
تمامی قیمت ها و اطلاعات ثبت شده مطابق با واقعیت می باشد .
تفاوت در قیمت به نوع برنج، منطقه کشت شده ، کشاورز و حتی کارخانه ای که عهده دار خشک کردن وسفید کردن برنج میباشد وابسته است .
در فروشگاه برنج گیلدا شما میتوانید بهترین، باکیفیت ترین و خوشپخت ترین انواع برنج شمال الالخصوص برنج آستانه اشرفیه و برنج فریدونکنار را تهیه فرمایید.
برنج اعلای انباری ، خشک و باریک و سخت و شیری رنگ است و زیر دندان به آسانی خرد نمی شود. برای تشخیص عطر و طعم برنج یک مشت کوچک از آن را میان کف دو دست خوب بمالید و روی آن با دهن بدمید(یا به اصطلاح " ها " کنید)و سپس بو بکشید، عطر برنچ باید خود را نشان دهد. همچنین ، می توان چند دانه از برنج را در دهان ریخت و جوید و مزه آن را چشید. همه برنج ها دانه های شکسته یا به اصطلاح نیم دانه دارند. نیم دانه برنج اعلاء را می توان در آش و سوپ و دمی و مانند این ها به کار برد ( باید توجه داشته باشیم که مزه و عطر برنج در مزه آش و سوپ موثر است). برخی از فروشندگان نیم دانه برنج را با الک جدا می کنند و جداگانه می فروشند. قیمت نیم دانه هم طبعا به جنس آن بستگی دارد.
اما هیچ برنجی از نیم دانه خالی نیست. برای تشخیص این که برنج تا چه اندازه نیم دانه دارد کمی از آن را در کف دست بریزید و سپس دقت کنید که از میان دانه ها چند درصد نیم دانه است. با این آزمایش یک دستی برنج را هم می توان معلوم کرد. یک دستی (یعنی مخلوط نبودن) برنج بسیار اهمیت دارد، زیرا که مدت پخت هر برنجی فرق می کند، و به این دلیل برنج مخلوط را نمی توان خوب از آب در آورد.
اگرمقدار زیادی برنج می خرید می توانید به رسم قدیم از چندنوع برنجی که به شما عرضه می شود به اندازه یک خوراک بپزید و ریخت و عطر و طعم آن را سر سفره ملاحظه کنید ، سپس برای خرید آن تصمیم بگیرید.
تهیه پلوی خوشمزه به نوع برنج بستگی دارد. بهترین برنج ایرانی در استان گیلان کشت می شود؛ این برنج بسیار خوش عطر و طعم است. وقتی برنج ایرانی درست می کنید حتی موقع شستن هم بوی مطبوعش احساس می شود. هنگامی که برنج خوب را در آب جوش می ریزید و شروع به جوشیدن می کند، عطرش که بسیار هم عالی و بی نظیر است، فضای آشپزخانه را پر می کند؛ این یکی از راه های تشخیص برنج خوب است.
برای طبخ یک غذای خوشمزه با پلو نیاز به برنج عالی و خوب دارید. امروزه در بازار برنج های خارجی با نام های مختلف هم وجود دارد. این برنج ها با این که ظاهری خوب و کشیده دارند، ولی طعم و عطرشان برای ما ایرانی ها چندان مطبوع نیست.
بعضی از برنج ها هم عطر یا به عبارتی بوی دود می دهند؛ اینها به برنج دودی معروفند. این برنج ها را پس از برداشت و عمل آوری در اتاقی می گذارند و مدتی دود می دهند تا عطر دود به خود بگیرد. میزان این عطر بستگی به زمان ماندن برنج در اتاق دود دارد. به همین دلیل بعضی از برنج ها بیشتر بوی دود می دهند و برخی کمتر.
برنج دارای ویتامین و مواد مغذی است که با آبکش کردن آن مقدار زیادی از خواصش از بین می رود. پس اگر می خواهید برای خودتان غذا تهیه کنید بهتر است برنج را به صورت کته درآورید تا از خواص آن هم بهره ببرید البته به خاطر این که برنج آبکش بهتر از برنج کته در می آید، معمولا خانم ها تمایل بیشتری به آّبکش کردن برنج دارند. اگر برنج را آبکش می کنید، موقع آبکش کردن می توانید مقداری از آب برنج را برداشته و به افراد خانواده بخصوص بچه ها بدهید زیرا این آب خواص زیادی دارد.
در این بخش ما نحوه پخت برنج ایرانی را بطور کامل توضیح خواهیم داد.
اصولا پخت برنج به دو صورت انجام می گیرد:
روش اول : کته
روش دوم : آبکش
کته نمودن برنج به دلیل چسبندگی دانه های برنج بعد از پخت و مجلسی نبودن آن معولا مورد پسند خانم های خانه دار نمی باشد. اما این روش بسیار مفید میباشد. ما در اینجا راهکارهایی را برای طبخ برنج ارائه میدهیم که شما بتوانید هر نوع برنجی را به این دو روش پخت نمایید.
یک نکته کلیدی در مورد طبخ برنج
در هر دو روش میزان ونحوه خیس دادن برنج قبل از پخت مهم میباشد، چرا که خیس خوردن به اندازه برنج باعث بهتر قد کشیدن برنج شده و از خرد شدن و چاق شدن و نا فرم شدن و حتی له و شل (شفته) شدن برنج جلوگیری میکند.
از آنجا که بیشتر مواد مغذی و مفید برنج از جمله انواع ویتامین B و … در قسمت بیرونی دانه برنج متمرکز شده است، لذا بهترین و سالم ترین روش طبخ برای حفظ این مواد کته نمودن برنج میباشد.
روش کار:
مرحله اول:
ابتدا برنج را یک تا دو بار با آب ولرم خوب شستشو نمایید و آب آن را خارج نمایید.
مرحله دوم:
سپس در داخل قابلمه محتوی برنج به اندازه ای آب بریزید که بیش از یک بند انگشت نشود.آنهایی که با بند انگشت مشکل دارند میتوانند به ازای هر پیمانه برنج حدود دو پیمانه آب بریزند.
مرحله سوم:
بعد از این مرحله به ازای هر پیمانه برنج، مقدار یک پنجم قاشق چایخوری نمک به آن اضافه میکنیم.
مرحله چهارم:
اما نکته در مورد زمان خیس خوردن برنج میباشد که این زمان برای برنج های تازه و کهنه، یعنی برنجهایی که امسال برداشت شده است و برنجهایی که در سالهای گذشته برداشت شده است، متفاوت میباشد.
برنج تازه:
اگر برنجتان تازه بود معمولا نیاز به ۱۵ تا ۲۵ دقیقه خیس خوردن دارد. البته بسته به میزان خشک بودن برنج متفاوت میباشد. روش تشخیص خیس خوردن مناسب اینست که زمانی که رنگ دانه های برنج در داخل آب کاملا سفید شد و از حالت شیشه ای خارج شد، به اصطلاح گفته میشود که مغز برنج خوب آب خورده، زمان مناسب برای طبخ است. لازم به ذکر است که برای برنج تازه کمی به میزان نمکتان بیافزایید، در حدود یک چهارم قاشق چایخوری به ازای هر پیمانه برنج. این کار باعث قوام گرفتن برنج میشود.
برنج کهنه:
اگر برنجتان کهنه بود معمولا نیاز به ۳۵ تا ۶۰ دقیقه خیس خوردن دارد.این زمان برای برنجهای کهنه ممکن است ۲تا ۳ ساعت هم باشد. البته بسته به میزان خشک بودن برنج متفاوت میباشد. روش تشخیص خیس خوردن مناسب اینست که زمانی که رنگ دانه های برنج در داخل آب کاملا سفید شد و از حالت شیشه ای خارج شد، به اصطلاح گفته میشود که مغز برنج خوب آب خورده، زمان مناسب برای طبخ است. از آنجا که برنجهای کهنه استحکام بیشتری دارند کمی بیشتر خیس خوردنشان مشکلی بوجود نمی آورد.
مرحله پنجم:
بعد از اینکه برنجتان بطور مناسب خیس خورد، در قابلمه را گذاشتهآن را روی اجاق گاز قرار میدهیم. شعله اجاق تا حد ممکن بالا باشد تا آب آن سریعا بجوش بیاید(خیلی مهم است). سریع جوش آمدن آب باعث قوام گرفتن و قد کشیدن برنج شده و از خرد شدن و له شدن آن جلوگیری میکند. سعی کنید در هنگام جوش خوردن برنج، کمتر آن را بهم بزنید چون این کار باعث خرد وله شدن برنج میشود، حتی الامکان ۲ تا ۳ بار بهم بزنید. اگر کف قابلمه سرآمد میتوانید درب آن را تانصفه به روی قابلمه قرار دهید. در شمال معمولا به کته روغن اضافه نمیکنند که این کار باعث سلامت غذا میشود، ولی این یک کار سلیقه ای است و اگر به ذایقه شما خوش نمی آید میتوانید در هنگام جوش خوردن برنج به آن یک قاشق غذاخوری روغن یا بهتر از آن کره اضافه کنید ، این کار باعت دان دان شدن برنج ونرمی آن میشود.
مرحله ششم:
زمانی که سطح آب قابلمه برنج کم شد تا اندازه ای که برنج ها بالاتر از سطح آب قرار گرفتند، باید پیچ اجاق را تا حد امکان پایین آورده و درب قابلمه را ببندید و تا نیم ساعت منتظر بمانید.
مرحله هفتم:
بعد از نیم ساعت برنج شما آماده است، اجاق را خاموش کرده و ۱۰ دقیقه صبر کنید. این کارباعث جدا شدن آسان ته دیگ از قابلمه میشود.
مرحله هشتم:
از نوش جان نمودن برنج ایرانی گیلدا لذت ببرید.
توجه مهم:
این نکته را در نظر داشته باشید که معیار بند انگشت یا پیمانه آب برای همهی انواع برنج صادق نیست، زیراکه اندازه بند انگشت افراد با یکدیگر متفاوت است و از طرفی خشک و یا مرطوب بودن انواع برنج با یکدیگر فرق میکند و به همین علت میزان مصرف آبشان نیز متفاوت میباشد. در هر صورت روش کلی طبخ به صورت گفته شده میباشد و شما میتوانید با آزمون وخطا بهترین میزان آب مورد نیاز برای خیس دادن را بدست آورید (یا به اصطلاح قلق آن را بدست آورید). به این صورت که اگر برنج تان بعد از پخت اندکی شل شد، دفعه بعدی که برنج را خیس میگزارید اندکی آب آن را کمتر در نظر بگیرید و یا اگر برنج تان بعد از پخت اندکی خشک شد، دفعه بعدی که برنج را خیس میگزارید اندکی آب آن را بیشتر در نظر بگیرید.
نگه داری برنج:
معمولا خانواده ها برنج را سالانه خریداری می کنند. برای این که برنج شپشک نگذارد، می توانید مقداری نمک یا گلپر نساییده داخل سطل برنج بریزید. برنج باید در جای خشک انبار شود. حرارت عادی در تابستان به برنج صدمه ای نمی زند، ولی رطوبت آن را خراب می کند. بنابراین محل انبار کردن برنج باید دور از هر گونه آب و رطوبت باشد. انواع آفت ها ممکن است داخل برنج شوند و از آن تغذیه کنند. می توان مقداری نمک لای برنج ریخت و آن را زیر و رو کرد تا لایه ای از نمک روی دانه های برنج را بپوشاند . همچنین ، روی ظرف برنج را باید پارچه کشید، تا هم بخار آب از آن خارج شود و هم آفت تازه ای داخل آن نشود.
در صورتی که برنج شپشک دارد یا بوی نامطبوعی می دهد؛ پارچه ای را در سایه پهن کنید و برنج ها را چند ساعت روی آن پهن کنید؛ به این ترتیب، حشرات از برنج جدا شده و بوی بد آن رفع می شود.
فقط دقت کنید اگر برنج در آفتاب باشد، خراب خواهد شد. در ضمن اگر برنج را نزدیک محل سکونت خود بگذارید، حشرات به داخل منزل شما خواهند آمد، اما اگر برنج تان کرم گذاشت اصلا نگران نباشید، زیرا کرم برنج موقع شستن از بین خواهد رفت.